8 Mayıs 2011 Pazar

Yaratıcı Şefler I; Julia Child




Liste dediğim gibi bir kritere göre hazırlanmadı, fakat şeflerin mutfak dışına çıkıp, dünyaya açıldığı, sınırları yok ettiği bir listeye tabi ki onunla başlamak zorundayız. Hikayesini 2009 yapımı ''Julie and Julia'' filminden artık herkes biliyor. Dışişlerinde görevli kocasının işi yüzünden Fransa'ya gitmek zorunda kalan beceriksiz bir ev kadını. Fransa'da Cordon Bleu Yemek Okuluna zor bir şekilde kabul ediliyor ve inanılmaz yeteneğinin farkına varıyor ve sonrası malum.

1963 yılında başlayan ''The Art of French Cooking'' Televizyon showu, Fransız devletinden Legion d'Honneur madalyası, kitapları ve mutfağını müze olarak bağışlaması kendisiyle ilgili bilinen ansiklopedik bilgiler.

Benim için Julia Child'ın önemi; birincisi Şeflerin mutfaktan çıkışının başlangıç noktasıdır, ''The Art of French Cooking'' en uzun soluklu TV showlarından biridir Amerikan Televizyon tarihinin ve bugün Cooking Channel, Home TV gibi kanalların fikir babası bu programdır, Child bu programı yaptığında yıl 1963 dür.

İkincisi bence ise daha önemlidir ve sosyolojiktir. Soğuk Savaşın yarattığı paranoyak ve Amerika dışını uzay gibi gören bir toplum üzerinde yarattığı etkidir. Yazmış olduğu ''The Art of French Cooking'' kitabı, hazıra alışkın, içe dönük, antisosyal ve yeniliklere kapalı Amerikan Toplumunun Fransız mutfağıyla entegre olmasını sağlamıştır. Bu kitap sayesinde Amerikan toplumu Dünya Mutfaklarına açılmaya başlamış ve Amerika'da yepyeni bir yeme içme kültürünün ve sektörün ilk tohumları atılmıştır.Tv programı da bu süreci hızlandırmıştır.




Sonuç olarak Julia Child listemizdeki diğer şeflerden çok farklıdır, bugünkü modern şefler kadar donanımlı değildi, büyük zincirler yönetmedi, tüm dünyada o gün tanınmıyordu, milyonlarca usd değerindeki zincirleri yönetmiyordu ama bu sektördeki devrim şüphesiz onunla başladı ve çok hızlı bir şekilde büyüdü.

Son söz eşi Paul Child'ın;

''I'm not kidding you; I'm not. Someone is going to publish your book. Someone is going to read your book, and realize what you've done. Because YOUR BOOK is amazing. YOUR BOOK is a work of genius. YOUR BOOK is going to change the world''


Not: Resimlerdeki, mutfak, aletler ve düzene dikkat.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder