10 Mayıs 2011 Salı

En Yaratıcı Şefler II; Guy Fieri




Bu işi artık show haline getirmiş bir popüler kültür ikonudur Guy Fieri. Avrupada çok popüler değildir, o coğrafyada iş yapmaz, michelin yıldızı yoktur, çok değişik inanılmaz alternatifler sunmaz size restaurant zincirlerinde. Ama tüketime dayalı, bol kızartmalı, büyük porsiyon Amerikan toplumuna hitap eder. Saç modeli, dövmeleri, abartılı konuşması,TV showlarıyla tam arka bahçede mangal yapan Amerikalı aile babasıdır.

Ailesinin soyadı Ferry'dir ancak bu işe başlarken o İtalyan olan büyük babasının soyadını almıştır. İtalyan veya Fransız olmak bu işe başlarken sizi her zaman bir adım önde yapar ve bu sektöre girmenin en kolay yoludur İtalyan Restaurant açmak. Menu dünyanın her yerinde bilinir, karmaşık değildir, yemekler kolaydır, işletmeci için şarap seçimi çok zor değildir, normal bir dünya mutfağı açtığınızda, şarap menüsü yapmak çok zor, detaylı ve zahmetli bir seleksiyonken, İtalyan Restaurantında çok kolaydır.

Guy Fieri de bu mantıkla 1996 yılında Santa Costa California'da adı johnny Garlic's olan ilk restaurantını açtı. Fieri'nin Amerikan tarzına rağmen italyan DNA sı restauranın her hücresine etki etti ve zincirin diğer restaurantları birbirini izledi. Bugün Johnny Garlic's Dünyadaki saygın İtalyan zincirlerinden biri. Kendi buluşu olan Tri Tip Dip Sandwich, Cajun Chicken Fettuccine Alfredo, Pesto Goat Cheese Pizza, Mexican Tortilla Cakes ve artık dünyaca ünlü olan Breathe Mint Pie insanların dünyanın her yerinden sadece bunları yemek için gelmesine ve kendilerini kaybetmelerine sebep oluyor. Fieri bir pazarlama stratejisi olarak bu zinciri Calıfornia dışına taşımıyor.




2003 yılında bu zincirin dışında Tex Wasabi adında, BBQ ve Sushiyi aynı çatı altında birleştirme riskine girdi. Zincirinin ilkini gene Santa Costa'da açtı. Başta Güney Usulü Steak ve BBQ, Sushi ile aynı menüde tam bie tezat gibi görünse de, Fieri'nin inanılmaz yaratıcılığı ve devamlı kendini yenilemesi Tex Wasabi Amerika'nın en popüler zinciri haline getirdi. Tootsie Roll, Spyderman Roll, Kemosabe Roll, Wasabili NY Steak bu zincirin vazgeçilmezleri.

Her yaptığı işte başarılı olan Fieri yaptığı her TV showu ile en çok izlenenler arasına girdi. Bugün ''Food Network'''ün yüzü ve tüm Amerika'yı dolaşarak, her bölgenin değişik tadlarını keşfederek yaptığı yemek programı ''Diners, Drive-ins and Dive'' NY Times tarafından bir yol yemek programı değil, reality show olarak tanımlanıyor.




NBC de yaptığı ''Minute to win'' ve ''Cooking with kids'' ise Fieri'nin topluma karşı duyarlılığını ve sosyal sorumluluk anlayışını gösterdiği gibi sevilmesinin de en büyük nedenleri.

Başta da dediğimiz gibi Fieri bildiğimiz şeflerin dışında, Avrupa'da olsa belki sıradan bir TV programcısı, vasat bir şef olarak kalacakken o yaptığı işi Amerikan toplumunun normlarına sokmuş ve başarılı olmuş bir yıldız günümüzde.

Bugün Amerika'da Thanks Giving Day dendiği zaman akla ilk onun ismi ve tarifleri geliyor. Değişik saç modeli ile yapılmış bibloları, maskeleri ve kuklaları çocuklar tarafından kapış kapış satın alınıyor. Bir şefin yıldız olabileceğinin, tariflerinin ve tarzının her eve, her mutfağa girebileceğinin en büyük kanıtı Guy Fieri.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder