17 Mayıs 2011 Salı

En yaratıcı şefler III: Daniel Boulud





Listemizin ağır toplarından ve ilk Michelin yıldızlı şefimiz. Lyon yakınlarında ailesine ait çiftlikte dünyaya gelmiş aristokrat bir ailenin çocuğu.
Çocukluğundan itibaren, taze sebzelerin, meyvelerin ve otların uyumunu ahengini kafaya takmış. Hep keşfetmeye, yeniliklere açık olmuş.

Bence Daniel Boulud eski klasik Fransız Mutfağı ile yeni trendleri birleştirmiş ve buna kendi zincirini devamlı yenileyerek büyütmüş, mutfaktan çıkamayan konservatif jenerasyonun, dünyaya açılmasına öncülük eden şeflerden. Resminden, saç stilinden, sadece mutfağa ve yemek yapmaya odaklanmış bir beyfendi olduğunu net bir şekilde görebiliyoruz.
Bana göre en şaşırtıcı özelliği bu kadar mükemmeliyetçi bir insanın, zincirlerinde çalışanlarına, güvenmesi, onlara büyük sorumluluklar, geniş yetkiler vermesi. Bu genelde bu seviyedeki şeflerde çok görülen bir özellik değildir.




Bugün Michelin Yıldızlı bir Restaurant, sunduğu tatların dışında, şarap menüsü, sunum ve ambians gibi kriterleri de belli bir seviyede tutmak zorunda. Mutfakta menüsüne oranla belirli sayıda şef bulundurmak zorunda. Bir sipariş verildiği zaman o siparişi hazırlayan şef (starter da olsa, main course da olsa) o siparişe sıfır noktasından başlamalıdır, yani daha önce haşlanmış sebzeler veya yarı pişirilmiş etlerle değil. O yüzden bir Michelen yıldızlı restauranta gittiğinizde bir starter ve bir main course, bir tatlı sipariş verdiğinizde, üzerine istediğiniz şarabın soğutulma zamanını da eklediğinizde, toplam 3 saat civarında burada kalmalısınız.

Bugün dünya üzerinde bir çok 3 yıldızlı Michelin Restaurantı var ancak Daniel bunların içinde en seçkinlerinden. Her yıl en iyi 10 restaurant arasında bulunan Daniel, Boulud’un hayal gücünü, yaratıcılığını, mükemmeliyetçiliğini gözler önüne seriyor. Daniel’de bir akşam yemeği yiyebilmek için en az 3 ay öncesinden rezervasyon yaptırmanız gerekmektedir. Daniel dışında şef gene NY ‘da Bar Boloud, Boloud Sud, Cafe Boloud, Bar Pleiades, Amerikan –Fransız mutfağının dünyadaki tartışmasız bir numarası DB Bistro Moderne, DB Kitchen and Bar, Londra, Singapur, Miami, Vegas’da ise bu restaurantların çeşitli zincirlerini açmıştır.

Büyük resimde klasik bir tarzın, yenilikçi öncüsü olan Boloud şüphesiz her listede dünyanın en iyi şeflerinden birisi olarak kabul ediliyor. T.V. Showu ‘’After Hours with Daniel ‘’ise interaktif bir show olarak bu alanda öncülük yapıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder