8 Şubat 2011 Salı

Metrobüs, Del Piero ve Sofistik bir yazı







Akdenizli olmanın bedelidir belki de ahlaki zayıflık.
Yaratan, bu gezegenin en güzel topraklarından hiçbir şey esirgememişken,
Bazen güç, bazen toprak, bazen de bir kadın için Yunan Mitolojisinden beri bu topraklar üzerinde kan dinmemiştir.
Uygarlıklar, imparatorluklar ve devletler birbirini izlemiş ve felsefe de, bilim de, medeniyet de, demokrasi de bu topraklardan çıkmıştır.

Bu hızlı yer değiştirme, yıkımlar ve travmalar şüphesiz Akdeniz insanının DNA ‘sında bazı kodlar bırakmıştır.
Bu kodlar bu coğrafyadaki her ülkeye göre değişiklik göstermektedir. Bu başlı başına akademik bir konudur.

İtalyan insanına dönersek; evet bu topraklarda ahlak zafiyeti , omurgasızlık görülebilir, erkekleri sorun olduğu anda toz olur, yolsuzluk, hırsızlık vardır, bir Faşist Lidere bile eyvallah diyebilirler.
Bir çok ileri demokrasilerde olduğu gibi bir İtalyan, Yargı’nın da, ordunun da başındakinin ismini bilmez, tepkisizdir amaaaa bir İtalya’nın hayat tarzına karışamazsınız.
‘’Kardeşim sen bundan sonra Ağustos ayında çalışacaksın, Eylül ayında tatile gideceksin’’,
‘’Ufak motosikletler çok gürültü ve ses kirliliği yapıyor, arabalar çok fazla, şehri ortadan böldüm kapattım metro yaptım’’,
‘’Bu Taş Binayı kamulaştırdım, Otel, Alışveriş Merkezi yapacağım’’
‘’İstediğim ürüne, istediğim vergiyi bindireceğim’’
‘’%90 ın Katolik olduğu, Papa’nın yaşadığı bir ülkede, Ortodokslar da Hıristiyan mı sayılır canım’’ falan D İ Y E M E Z S İ N İ Z.
Masa örtüleri pöti kareli hoş durmuyor tüm cafelerde kaldırılsın, pizza yiyen zencidir, pastayı carbonate soslu yiyen aristokrattır, domatez soslu yiyen okumuş cahildir, fesleğensiz yiyen krodur, Cappucino kahvenin köpüklüsüdür, pazarları aileler evde toplanıyor dışarı çıkmıyor, ekonomi duruyor bu olmaz, Del Piero yaşlandı Juve onu kesin satmalı falan aklınıza gelemez.

İtalya’da kültür sadece dini semboller, ritüeller ve yerel geleneklerden oluşmaz. Gündelik yaşamlarında, koşuşturmalarında bile bu kültürü her hücreleriyle yaşarlar ve özel yaşamlarında, iş hayatlarında göstermedikleri dik duruşu bu kültürü korumak için gösterirler.Bu da şüphesiz bir milletin ortak paydası ve ruhunu oluşturur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder