22 Şubat 2011 Salı

Amatör Şarapsever




İtalya’nın her bölgesinde, her kasabasında hatta köyünde ayrı ayrı şaraplar üretilirken, her şarap üreticisi değişik üzümleri değişik tekniklerle harmanlayarak, sonsuz bir çeşitlilik sunarken, şarapsever olarak bu kadar uzaktan bütün bu yenilikleri, değişik tatları denemeniz, yazılan makaleleri, blogları takip etmeniz mümkün değil.İyi bir şarap severseniz iş sadece İtalya ile de sınırlı kalmıyor.Fransa, İspanya, Portekiz ve son zamanlarda Moldovya, Gürcistan gibi ülkelerin de şaraplarını takip etmelisiniz.Bu da çok ciddi bir zaman ve bütçe gerektirmektedir.

O yüzden ben kendi adıma şöyle bir metod geliştirdim.Öncelikle hiçbir şekilde önyargılı davranmayarak, yeniliklere de açık olarak, köy köy, kasaba kasaba değil de bölgelerin ünlü şaraplarına konsantre oluyorum.

Üreticilerden çok üzüm önemli, çünkü DOC ve DOCG denetleme sistemleriyle, şarabın içindeki alkol ve şeker miktarları, hangi üzümün hangi bölgeye ekileceği gibi standartlar çok sıkı bir şekilde denetlenmekte ve üreticilerin standartları, üretim teknikleri belirli bir seviyede tutulmaktadır.
Tabi ki üreticilerin önemli olduğu bir seviye vardır ancak başlangıç için veya hobi seviyesindeki şarap severler için, ilk referans üzümdür.
Damak üzümleri ve aromaları ayırt edebildikten sonra, yavaş yavaş üretim tekniklerini de ayırt etmeye başlayacaktır ve işte o zaman üretici seçimi söz konusu olacaktır.

Bölgelere dönecek olursak;
Mesela Toskana Bölgesinin Brunello, Vino Nobile üzümleri, daha önce de blogda yazdığımız ve tutku ile bağlı olduğumuz Cianti Classicosu ve Bordeaux’nun Cabernet Sauvignon’una rakip Sangiovese’si bu bölgenin en meşhur ve en kolay bulunan şarapları.

Fransa’nın meşhur Provance Bölgesine komşu olan Alplerin eteklerindeki Piemonte Bölgesi’nin 2 meşhur kasabası, Barolo ve Barbaresco şarap konusunda büyük bir rekabet halindeler.Bölgenin en ünlü üzümü soğuk havaya dayanıklı Nebbiolodur. Türüt ve Porçini mantarı bu bölgeden çıkarak meşhur olmuştur, bugün yerine göre kiloları 1000-1500 avrolara kadar çıkmaktadır ve Risotto bu bölgenin yemeğidir.O yüzden rafta Piemonte Şarapları gördüğünüzde, hele hele bu iki kasabaya ait Nebbiolo yakaladığınızda, düşünmeden alabilirsiniz.

Sicilya Bölgesi Volkanik bir bölge ve en meşhur üzümleri Etna’nın eteklerinden, kırmızıda en iyi tercih Nerod Avola üzümleri, meşhur tatlı kırmızı şarabı Marsala ve Nerello Mascalese ve Nerello Cappuccio üzümlerinden yapılan Faro adlı harman iken beyaz üzümleri meşhur Cataratto , İnzoliadır.

Son olarak bahsetmek istediğim Kuzeydoğu’da yeralan Veneto Bölgesidir.
Bölge son yıllarda şarap üretimi konusunda inanılmaz bir atılım yapmıştır, en bilinen bölge üzümlerinin dışında (Beyazda Tocai, Garganega ve Verduzzo, kırmızı şarap üretiminde bol miktarda kullanılan Corvina, Molinara ve Rondinella) Pinot Bianco ve Pinot Nero şarapları tüm dünyada yavaş yavaş ün kazanmaya başlamıştır.
Bir arkadaşımın hediyesi ile ilk defa tattığım Pinot Nero Kırmızı şarabı Cianti’nin önüne geçmiş durumda.Olgun Kiraz ve böğürtleğen kokusu, vanilya ve çeşitli bitkiler ile karıştırılmış ve her yudumda tüm tadları ve kokuyu kolaylıkla ayırabiliyorsunuz.Fiyatı İtalya’da 3.50 avro, burada internetten sipariş verirseniz şişesi 17 avro civarında.Her çeşit kaliteli üzümün yetiştiği bu topraklarda, kaliteli şarap içmenin bedelinin bu kadar pahallı olması ise apayrı bir yazı konusu.

Sonuç olarak, İtalyan şarabı seçmek için tüm üreticileri bilmenize gerek yok. Bölgelerin ünlü beyaz veya kırmızı üzümlerini seçin ve raflarda bölge-üzüm ilişkisine göre arama yapın, tattıkça farkları anlayacaksınız ve ortak şarap lisanını konuşmaya başlayacaksınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder