22 Şubat 2011 Salı

Dünyayı Değiştiren Anlar - 1 '' Brandt'in Sessiz Özürü''





Soğuk savaşın ortasında dünya net bir çizgiyle ortadan ikiyi ayrılmış kutuplaşmışken, dünya barışından söz etmenin çok uzak olduğu günlerde, Almanya'nın Sosyal Demokrat Şansölyesi Willy Brandt, Polonyayı ziyaret eder.
Ziyaret başlıbaşına Dünya'da büyük bir olayken, Brandt Varşova'da binlerce insanın önünde Varşova Ghettosunda ölenler için yapılmış olan Warsaw Ghetto Memorial'ın önüne tek başına gelir ve dizleri üzerine çöker.Kameralar bu görüntüyü yakaladığında tarih 7 Aralık 1970 dır.
Yer yerinden oynar başta Almanya olmak üzere tüm dünya şaşkınlık içerisindedir, yıllar sonra Brandt o an hissediklerini;
"O an sonu olmayan Alman tarihinin üzerinde, öldürülen milyonların yükünü hissettim ve insanların kelimeler yetersiz kaldığında yaptıklarını" diye açıklayacaktır.
Brabdt daha sonra bu hareketini, iki Almanya'nın birleşmesi ve Komunist Ülkeler ile ilişkilerin normalleşmesi için atacağı adımlarla kuvvetlendirecek, soguk savaşın bitiş sürecini resmen başlatacaktır.1971 yılında Nobel Barış Ödülü'ne layik görülecektir.

6 Aralık 2000 tarihinde bir başka Şansolye Gerard Schröder aynı yerden dünyaya şöyle seslenecektir;''7 Aralık 1970 günü bir Alman Şansölyesi bu meydanda, bazı şeyleri söyleyebilme cesareti göstermiştir, söyleme şeklinin önemi yoktur, biz bu suçları işledik ve bununla yüzleşiyoruz demiştir, Brandt'in bu karesi, geçmişi anlamanın ve anlayarak, uzlaşarak ortak bir gelecek hazırlamanın sembolü olmuştur.Tüm Polonyalılar ve Almanlar gibi ben de bu resmi hiçbir zaman unutmayacağım''

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder