25 Kasım 2011 Cuma

Kapanmayan Yara; Sarayova




3 Ekim 1992 tarihi modern Avrupa'nın ortasında yaşanan en büyük dramın başladığı gündür. 400 yıldır bitmeyen kan davasının hesabı kesilecek ve 1200 gün boyunca tüm dünyanın seyirci kalacağı katliam başlayacak.

Srebrenica, Kosova, Saraybosna'da insanlar göç ettirilecek, stadyumlarda ölülere yer kalmayacak, toplu mezarlar birbiri ardına kazılmaya başlayacak.

Bu etnik temizliğin tüm detayları bugün hala hafızalarımızda. Bu travmanın üzerinden henüz 20 yıl geçmişken, bu acılar nasıl unutulur, hayat nasıl devam eder, hep merak etmişimdir.

1984 Kış Olimpiyatları Saraybosna'da yapıldı ve tüm dünyanın gözleri 2 hafta boyunca bu güzel şehirdeydi. Oyunlar sırasında yabancı basın, hakemler, delegeler, hepsi merkez olarak Holliday Inn otelini kullandı.

Yukardaki resim 1986 yılında Tom Stodddart tarafından Holiday Inn'den çekilmiş. Eski Yugoslavya'nın sembollerinden biri olan Saraybosna İkizleri. İkiz binalara biri Sırp diğeri Bosnak ismi olan Momo ve Uzeir, halkların kardeşliğini ve beraber yaşamı simgelemek için hangisinin Momo hangisinin Uzeir olduğu hiçbir zaman belirtilmemiş.

Fakat ne acı ki; bu resimden 6 sene sonra bu kardeşlikten eser kalmadı. Holliday Inn de, İkizlerde bombardımanlar sonucunda harabe haline geldi. Fotografçı Tom Stoddart ise bu savaş sırasında görev yaparken yaralandı ama Yugoslavya aşkından hiçbir zaman vazgeçmedi. Bugün gördüğünüz birçok savaş ve savaş sonrası Yugoslavya resmi ona ait.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder