30 Kasım 2011 Çarşamba

First Lady mi dediniz ??




Dünya tarihinde, ondan başka hiçbir kadın önce ABD First Ladysi, ardından da Dünya'nın en zengin adamının eşi olmadı. Bunlardan herhangi bir tanesinin 10 da 1'i bile birçok kadının rüyalarını süslerken o ikisine de sahip oldu. Böyle bir güce, hayata sahip bir kadının da, yaşadığı acıları çekmesi ve hayatı boyunca huzuru bulamaması ise sadece ironi olarak nitelendirilebilir bence.

Hakkında birçok bilinmeyenle birlikte 1994 yılında bu dünyadan göçtü. Tarihe geçen, saygı duyulan büyük kadınların ortak özelliğidir, sırlarını mezara götürmeleri, o da öyle yaptı. Ne yaşadıklarını, ne JFK'yi, ne gördüklerini asla anlatmadı, yaşadığı hayata önce kendisi saygı duydu. Her ne kadar geçen Eylül ayında, 1964 yılında Tarihçi Arthur Schlesinger'e verdiği röportaj dokuz adet tape olarak ABC'de yayınlansa da, anlattıkları çok yüzeysel ve saygınlığına zarar vermeyecek gündelik şeyler.

Hakkında, Beyaz Saray'da yaşadıkları, Onnasis ile JFK yaşarken ilişkisi başlamışmıydı, Suikast günü giydiği ve üzerinde Kennedy'nin kanı olan pembe kıyafetin akıbeti gibi onlarca bilinmeyen ve gizem varken ben en çok Suikast anında ne hissettiğini merak ederim. İlk kurşun JFK'nin ensesinden giriyor, göğsünden çıkıyor, ellerini göğsüne doğru getiriyor, o an Jackline ona dönüyor ve muhtemelen vurulduğunu anlıyor. İkinci ve öldürücü kurşunun kafasına isabet etmesiyle o an arasında 4 saniye var, işte o 4 saniye tüm hayatı boyunca onunlaydı, belki o an onu aşağıya çekebilirdi, belki kendini sipher edebilirdi, veya ayağa kalkarak dikkat dağıtabilirdi, eminim hayatının geri kalanında bunun muhasebesini yapmıştır, her gün o 4 saniyeyi tekrar tekrar yaşamıştır. İşte böyle bir 4 saniyeyle yaşadığınız zaman muhtemelen, gücü de, parayı da, etraftakileri de çok fazla umursamıyorsunuz.

Resim bence Jackline'nin en güzel resmi, fiziksel olarak değil, onu en iyi anlatan resim olduğu için. Tüm yaşadıklarından sonra kendi gibi kalabildiği ve resimdeki doğal haliyle, hayat tarzıyla bir ikon haline geldiği için, onu en iyi anlatan resim.
Resim tüm ünlülerin belalısı meşhur paparazzi Ron Galella tarafından, New York Madison Avenue'da 1971 de çekiliyor. Galella'nın en önemli işi olmasının yanında, eski First Lady'nin Amerikan toplumu tarafından tekrar hatırlanmasını ve göz önünde olmasını sağlamıştır. Öyle ki gene aynı yıl içinde Onnasis'in özel adası Skorpios'da, yoga yaparken çekilen çıplak resimleri bile bu resmin etkisini yapamamıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder