23 Kasım 2011 Çarşamba

Dünyayı Değiştiren Anlar V; Conventry





İkinci Dünya Savaşı, hala açığa çıkmamış sırlarıyla, bilinmeyen yönleriyle, cevaplanamayan sorularıyla bütün gizemini ve popülerliğini koruyor. Her çephe, bombalanan her şehir, her muharebe kendi içinde hikayeler barındırıyor ve bu dramlar bazı milletlerin varoluş sebebi, bazılarını birarada tutan ruh olarak tarihteki yerini alıyor. Son yıllarda tarihçilerin, komplo teorisyenlerinin, koleksiyoncularıni belgeselcilerin özel ilgileriyle yaşanan bu büyük dram sosyal bir vintage olmaya başladı. Her gün 2. Dünya Savaşının yaşandığı şehirlerle, bombardımanlarla ve savaş stratejileriyle ilgli yeni bir haber veya iddea yayınlanıyor.

İngilizler, Almanların Enigma marka elektro mekanik aygıt ile gizli mesajlarını şifreleyip tekrar çözdüğü Lorenz şifre sistemini çözmek için dünyanın en iyi matematikçilerini, bilim adamlarını bir araya getiriyorlar. Polonyalı ünlü matematikçiler Rejewski ve Zygalski ile İngiliz vatandaşı Alfred Knox, Wilfred Dunderdale ve özellikle Alan Turing tarafından mükemmelleştirilen Ultra şifre çözme sistemi Almanların Enigma kodlarını çözmeye başlıyor.

Tarih 14 Kasım 1940, Ultra sistemiyle İngilizler Almanların, İngiliz silah endüstrisinin can damarı olan Conventry'e saldıracaklarının şifresini çözüyorlar. Fakat Winston Churchill Ultra Sisteminin güvenliği ve şifreleri çözdüklerinin anlaşılmaması için, Ultra sistemini korumak amacıyla saldırıya müdahele etmiyor ve halkı Conventry'i boşaltması için uyarmıyor.

Almanlar 14 Kasım akşamı 500 uçakla tarihin en büyük bombardımanlarından birisini gerçekleştiriyor ve şehrin %75 ini yerle bir ediyorlar.

Savaş onca hızıyla devam ediyor Conventry Nisan 1941 de bir kez daha bombalanıyor, her iki saldırıda da yüzlerce sivil hayatını kaybediyor, İngiliz sanayisinin %50 sinden fazlası yok oluyor. Bunun karşılığında çözülen şifrelerle Fransa'da, Rusya'da, Belçika'da Almanlar ağır kayıplar vermeye başlıyorlar, Hitler'in en yakınlarına verdiği mesajlar bile şifreleniyor, Hitler şifrelerinin çözüldüğünü anladığında ise artık Almanlar için çok geç oluyor.Birçok tarihçinin bugün net bir şekilde ifadeleriyle savaş Almanların alehine hızlı bir şekilde ilerliyor ve bir yıl erken bitiyor.

Tarihin ilk kuralıdır, olayları o tarih içerisinde değerlendirmek, bizim gibi eğitimsiz toplumlarda, 1920lerin, 30ların olaylarını bugünkü AB normları üzerinden tartışırsan, o günün aktörlerini bugünkü koşullardan değerlendirirsen, yarın millet olarak ortak bir tarih bulamazsın. İngilizler Sir Winston Churcill'i büyük devlet adamı ve siyasi deha olarak tarihe yazdı. Bugün Sosyalist Parti veya Liberaller Parlementoda çıkıp Conventry araştırılsın diye soru önergesi vermiyor. Ogün itibariyle risk alan ve aldığı bu riskin Almanların sonu olacağını dört sene öncesinden gören delet adamlarını Büyük olarak niteliyorlar ve hesabı tarihe bırakıyorlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder