26 Haziran 2011 Pazar

Ernest Hemingway ile güreşmek


Topu taça atmış, hayatlarının son bölümünde huzuru arayan insanların hikayesidir 1993 yılı yapımı''Wrestling Ernest Hemingwa''
Yaşlı insanların hayatları genelde gerçeküstü bir dünyada ve masal tadında, mutlu sonla anlatılır,Jack Lemon-Walter Matthau serileri bu tarzın en iyi örnekleridir, aslında mutlu sona yer yoktur hayatın o bölümünde, huzur bile olsa gerçek apaçık ortadadır.

İşte bu yüzden ''Wrestling Ernest Hemingwa'' önemlidir. Yaşlı insanların hayatlarını, hiçbir abartıya yer vermeden olduğu gibi anlatır. Robert Duvvall ve Richard Harris bu iki usta filmin ilk dakikasından itibaren sizi yakalıyorlar. Bu ikiliye Shirley Maclaine ve Sandra Bullock eşlik ediyor.

Frank emekli İrlandalı bir balıkçı, Walter ise Kubalı emekli bir berberdir ve parkta başlayan dostlukları, Frank'in 1930 lu yıllard Küba'da Ernest Hemingway ile güreştiğini anlatması ile vazgeçilmez hale gelir.

Bu güreş tüm filme ve seneryoya, seyirciyi hiç rahatsız etmeden hakim olur. Korkularını, takıntılarını, sevinçlerini, kibirlerini paylaşırlar, balık sahnesi, bisiklete binme sahneleri, Walter'ın Elenie'ye olan aşkı... hayata karşı ayakta durmaya çalışan yaşlı insanların zaferlerini net bir şekilde anlatır. Ağar geçen zaman, uzun öğlen uykuları, devamlı esen bir rüzgar... yazın ilk günleri bana hep bu fimi hatırlatır.


Frank: She's got a great backyard.
Walter: I don't know. I've never been to her house.
Frank: She's got a great ass.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder