20 Haziran 2011 Pazartesi

Dünyayı değiştiren anlar III; Demir Layd'nin vedası...





Tarih 28 Kasım 1990, Soğuk Savaşın son aktörlerinden,’’Demir Lady’’ lakaplı Margaret Thatcher, Muhafazakar Parti ve Başbakanlık görevlerinden istifa ediyor ve son kez Downing Street’den geçiyor.
Britanya ve Dünya için bir dönem kapanıyor. Gerilime ve kutuplaşmaya dayalı siyaset, arz yanlı para ve maliye politikaları, meşhur madenciler grevi, Falkland Adaları Savaşı, tarihin en büyük işsizlik rakamları, meşhur ‘’Toplum diye bir şey yoktur, birey vardı’’ sözü, Soğuk Savaş, Libya ve Irak operasyonları, giderek büyüyen ve kanlı hale gelen İRA sorunu, polisin halka karşı insan hakları ihlalleri…. Hepsi artık geride kaldı.

Dünya değişiyor, kutuplaşma kalkıyor, duvarlar yıkılıyor ve yeni aktörler sahneye çıkmaya hazır. Okyanusun öbür tarafında İrlandalı bir Genç Adamın çıkıp Dünyayı değiştirmesine 2, İngiltere’de başka bir genç adamın değişim diyerek ortaya çıkmasına ve tüm dünyayı buna inandırmasına 6 sene var.

Bugün bile Demir Lady İngiliz Halkını ikiye bölmüş durumda. Yaşayan en büyük 100 Britanyalı anketinde 6. sıradayken, en nefret edilen 100 Britanyalı anketinde ise 3. sırada. Tüm anketlerde hala İngilizlerin yarısı ona taparken, diğer yarısı ise nefret ediyor.

Anketler veya halk ne derse desin, liderleri yaşadıkları dönem içinde tarih değerlendiriyor ve hak ettikleri yere oturtuyor. Onu ve yaptıklarını da tarih yargılayacak.
Ama zerafet ve gurur bambaşka bir şey. Siyaset gibi kirli, karanlık bir deliğin içinde bile parlıyor.

1990 Kasım ayında Avrupa Birliği ile entegrasyon Muhafazakar Partiyi ideolojik olarak ikiye böldü. Thatcher güç kaybetmeye başladı, rakibi Michael Heseltine kendisine meydan okudu ve seçimlere gidildi. Heseltine seçimleri 2. Tura taşımayı başardı, Thatcher büyük olasılıkla kazanacağı 2. Tur seçimlerine katılmadı, partisinin güç kaybetmemesi ve bölünmemesi için istifa ettiğini açıkladı.
Bugün Modern Siyaset Tarihinin en inatçı, sert ve geri adım atmayan liderlerinden biri olan Margaret Thatcher, Kraliyet tarafından Baroness ve Garter Örgüt Üyeliği (En Yüksek Şovalyelik Örgütü) ile onurlandırılmışsa, kendisini yargılayacak olan o tarihe de bazı notlar da düşmüştür.

Biz son olarak gene kendi bildiğimiz köyden bu döneme bakalım. İngiltere’nin Demir Ladyli yıllarını, artan muhafazakarlığı, milliyetçiliği, toplumun yok sayılan bir bölümünü en net biçimde anlatan 2006 yılı yapımı ‘’This is England’’ filmini önerelim ve susalım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder