28 Nisan 2011 Perşembe

Dünyayı değiştiren anlar- II- Sabun ve Cesaret; Lech Walese




Tarih 14 Ağustos 1980, fotoğraftaki adam Lech Walese. Polonya'da Lenin tersanesinin duvarına çıkıyor ve 31 Ağustos 1980 tarihinde Sosyalist düzenin ilk işçi örgütü olacak olan Solidarity'nin Polonya hükümeti tarafından resmen tanınmasına kadar sürecek olan işçi eyleminin konuşmasını yapıyor.İlk olarak sabun istiyor, demokrasi mücadelesine sabun, işçiler için sabun isteyerek başlıyor.

İmzalanan anlaşma ile Polonya'nın dört bir yanından 10 milyon işçinin hakları sözleşme altına alınıyor.1981 yılında iktidara gelen General Wojciech Jaruzelski hükümeti, Solidarity'nin yasadışı bir örgüt olduğunu ileri sürüyor ve fesh ediyor, Walese ve arkadaşları tabi ki pe etmiyorlar, 13 Aralık 1981 tarihinde tutuklanıyor ve 11 ay tutuklu kalıyor.
Ve 5 Ekim 1983 Nobel Barış ödülüne layık görülüyor, Nobel Komitesi şu açıklamayı yapıyor; ''Lech Walese'in özgürlük için vermiş olduğu mücadele ve yarattığı Solidarity lokal değildir, tüm insanlık içindir ve hepimizi ilgilendirmektedir. Dünya onun sesini duymuş ve mesajını almıştır.Nobel Barış Ödülü bunun bir göstergesidir. Kurmuş olduğu Solidarty sadece bir grubun özel çıkarlarından öteye tüm mağdurların haklarını demokratik bir şekilde aramalarına yardımcı olmuştur.Bugün Walese özgürlük ve barış için savaşan farklı koşullardaki insanların ilham kaynağıdır.''

Walese hapisten çıktıktan sonra mücadelesine devam etti, başta Papa II Paul olmak üzere tüm dünyanın desteğini aldı, 1985 yılında Michael Gorbaçov Glasnos politikaları altında Solidarity'nin faaliyetlerini devam ettirmesini istedi.Walese 1990 yılında Tersanenin duvarına çıktıktan 10 yıl sonra Polonya Devlet Başkanı seçildi.




Bugün Soğuk Savaş bitmiş, eski Demir Bloğu Ülkeleri Avrupa Birliğine girerek demokratikleşmiş, milyonlarca işçinin temel hak ve özgürlükleri garanti altına alınmışsa, 14 Ağustos 1980'de sadece sabun isteyerek başlayan bu genç adam en büyük katkıyı sağlamıştır.

Tüm ücadelesi için şunu söylemiştir; ''Yeni bir çağ açmalıydık, bölünmeden, vurulmadan, bizm jenerasyonumuz bunu yapmalıydı...''



Not: Lech Walese bugün hala yaşıyor ve Türkiye'nin AB'ne girmesi konusunda en büyük desteği verenlerden.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder